marți, 28 aprilie 2009

Manele vs. House

O intrebare simpla: Care e diferenta dintre un manelist si un "houser"? (exista cuvantul asta?! mai bine i-as zice "houselist") In opinia mea nu este nici o diferenta. De ce?! Simplu:
1. Cu acelasi ritm, lalaiala, haladeala, shukareala se fac cel putin 50 de manele. Cu acelasi bit si un oftat sintetizat se fac zeci de albume house. Cat despre versuri :))... Ambele stiluri au un vocabular tipic ce cuprinde vreo 10 - 20 de cuvinte repetate obsesiv. E drept ca o melodie house are mai putine greseli gramaticale, dar asta pentru ca au maxim doua fraze. Totusi care e diferenta dintre "You have the sweetest ass in the world" si "Ce buci misto ai gagico"?!
2. Manelistii se acopera de paiete, sclipici, ochelari de soare din bazar si tricouri mulate precum "houserii" in Bamboo. Pitzipoancele sunt la fel de dezbracate si plasticate ca animatoarele (tind sa cred, totusi, ca sunt unul si acelasi lucru).
3. Ambele categorii prefera haine scumpe, de firma... facute pe vapor. E drept ca manelistii prefera D&G, Versace, Armani, pe cand "houserii" vor numai Nike, DC, Adidas. Evident, nu lipsesc ochelarii de musca purtati in bezna din club/camin cultural.
4. Au aproximativ acelasi stil de dans. Picioarele bine infimpe in podea, miscari ample de fund si brate agitate frenetic.
5. Atat cocalarii manelisti cat si cei "houseri" umbla in haite aparandu-si "onoarea" in cel mai josnic mod. Nu se dau in laturi de la injuraturi, batai si replici de genu "Sa moara mama te sparg". Bineinteles ca ei sunt miezul din Fanta, sunt cei mai cei dintre cei mai, ei fac legea, ei sunt King Kong.
6. Ambii isi pun cate un hit de hit pe telefonul mobil si il asculta in autobuz, la rand la paine, in buda, in parc... peste tot, absorbiti fiind de profunzimea melodiei. Mai vezi din cand in cand cate unu cu un Tico ruginit sau un Golf 3 din Germania cu geamuri fumurii din care urla cate un Guta sau un ATB de zici ca dezmembreaza "bolidul". Frate, te inteleg, esti profund impresionat, patruns si absorbit de capodopera muzicala, iti recomand, totusi, un control la ORL.
7. Argumentul suprem al asemanarii sunt MANELE HOUSE!! Cand mai vezi cate un "fost manelist" il si auzi... "Nu frate eu nu mai ascult manele de mult, da-le-n p..a mea, eu ascult numai house si minimal acu... ia sa-ti bag un bit de Daniela Georfy"

Acum ceva vreme ii ziceam unui coleg ca eu detest sa merg in "cluburi". A ramas cam socat, pe sistemul "So la ea proasta nu stie ce pierde". Eh, cred ca am demonstrat, daca mai era nevoie, punctul meu de vedere.

2 comentarii:

Andrei spunea...

Frate, nu stiu cine esti, dar se vede ca nu te pricepi deloc la muzica house! Da, sunt houser si sunt mandru de asta! Deci, cel putin houserii nu se lauda ca cine-s ei ca "valoarea lor", ca "sa le moara dusmanii" si mai stiu io ce prostii deastea. Houserii sunt destepti! Manelistii "este" prosti!
Oare iti dai tu seama frate ce stresant e sa faci o melodie house? E foarte geu, asa ca sa nu-si bata nimeni joc de muzica house!

Am vazut ca ai amintit piesa: "You have the sweetest ass in the world" Da, stiu piesa, dar poate aia este una la un milion, pe cand in manele se foloseste frecvent chestia cu "bucile!" Nu vezi si tu, acum, cata prostie exista in manele? Da, poate houseri poarta nike si au haine de fitze, dar le merita, ca au lucrat pentru ele, nu le-au furat! Cat despre manelisti, nu stiu decat sa injure atunci cand sunt implicati intr-o disputa! Sunt bazati pe prostie si au ego-ul prea mare!
Vezi, cu cine te intelegi mai bine? Cu un manelist, sau cu un houser?
Muzica house a aparut de prin anii '70 si poti sa spui ca e muzica adevarata! Pe cand manelele au aparut doar ca sa-si poata exprima postii "valoarea" si "fitzele"! E drept, sunt si cativa houseri prosti, dar manelisti sunt toti!

Andrei spunea...

Ooo, apropo, am uitat sa mai mentionez ceva! Muzica House de aceea contine doar 2-3 cuvinte, deoarece nu are nevoie de ele, pt. ca muzica house este creata pentru putere, pentru imbinarea sunetelor care te fac sa te simti bine! Nu este creata pentru cuvinte, dar bineinteles, dau bine 2-3 cuvinte in aceasta muzica, pe care le si foloseste creatorul!